czwartek, 6 kwietnia 2017

Wegetariańskie leczo

Wczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊




Składniki:
cebula 1 szt,
pieczarki 350 g,
papryka zielona pół szt,
papryka żółta lub pomarańczowa pół szt,
papryka czerwona  1 szt,
cukinia 2 szt,
bakłażan 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
pomidory z puszki 1 opakowanie,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
sos sojowy 2 łyżki,
liść laurowy 3 szt,
ziele angielskie 4 ziarna,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra do smaku,
sól i pieprz do smaku,
koperek posiekany świeży lub mrożony 3 łyżki,
natka pietruszki posiekana świeża lub mrożona 3 łyżki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę podsmażamy. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i nasalamy, aby puścił sok, następnie opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę razem z paprykami. Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego :-)

3 komentarze: