Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.
Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam w sklepie i zobaczyłam świeży szpinak i tak jakoś natychmiast było skojarzenie co z niego zrobić. A przyszedł mi do głowy pomysł szpinak, czosnek, wino białe i pieczarki, po chwili doszedł jeszcze boczek :)
Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem
- 10 pieczarek (większych niż mniejszych )
- 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz, chili
- sól
- boczek surowy wędzony w plastrach cienkich
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
Pieczarki myjemy dokładnie, odrywamy nóżki.
Na patelnie dałam szpinak, po chwili dolałam wino, dorzuciłam obrany czosnek, doprawiłam mielonym chili, solą i pieprzem całość zamieszałam i przykryłam pokrywką. Wszystko dusiło się na małym ogniu pod przykryciem aż szpinak się udusił, czyli około 8-10 minut.
Gdy szpinak się udusił, wyłączyłam gaz i przestudziłam go przez kilka minut. Do pieczarkowych kapeluszy nałożyłam łyżeczką szpinak. Każdy kapelusz zawinęłam w jeden plasterek boczku.
Ja moje pieczarki ułożyłam na blasze i upiekłam na grillu. Ty możesz je upiec w piekarniku w 180 C przez około 15 minut.
Smacznego !