Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.

 

pieczarki ze szpinakiem

 

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam w sklepie i zobaczyłam świeży szpinak i tak jakoś natychmiast było skojarzenie co z niego zrobić. A przyszedł mi do głowy pomysł szpinak, czosnek, wino białe i pieczarki, po chwili doszedł jeszcze boczek :)

 

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem 

  • 10 pieczarek (większych niż mniejszych ) 
  • 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku 
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku 
  • świeżo mielony pieprz, chili 
  • sól 
  • boczek surowy wędzony w plastrach cienkich 

 

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 

Pieczarki myjemy dokładnie, odrywamy nóżki. 

Na patelnie dałam szpinak, po chwili dolałam wino, dorzuciłam obrany czosnek, doprawiłam mielonym chili, solą i pieprzem całość zamieszałam i przykryłam pokrywką. Wszystko dusiło się na małym ogniu pod przykryciem aż szpinak się udusił, czyli około 8-10 minut. 

 

szpinak z białym winem

Gdy szpinak się udusił, wyłączyłam gaz i przestudziłam go przez kilka minut. Do pieczarkowych kapeluszy nałożyłam łyżeczką szpinak. Każdy kapelusz zawinęłam w jeden plasterek boczku. 

pieczarki z grilla

Ja moje pieczarki ułożyłam na blasze i upiekłam na grillu. Ty możesz je upiec w piekarniku w 180 C przez około 15 minut. 
Smacznego !