CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

Pełne smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku.
Aby pierś indyka była soczysta i miękka wystarczy ją krótko obsmażyć na dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry* / polecam taką
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 500 g piersi indyka
  • 1 łyżka oleju np. kokosowego lub klarowanego masła
  • 2 świeże pomidory
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie 
DODATKOWO: ugotowany biały ryż do podania, mizeria
* można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 
WYKONANIE
  • Pierś indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki lub miski i doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy łyżkę pasty curry lub marynatę z kurkumy, curry, imbiru i czosnku. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do rondelka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, odlewamy wodę, a pomidory lekko studzimy. Obieramy ze skórki , kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, w 2-3 partiach dodajemy indyka i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy 2 minuty. Dolewamy passatę pomidorową i gotujemy pod uchyloną pokrywką, na małej mocy palnika, przez około 15 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i lekko zgęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. 
  • Podajemy z ryżem i mizerią.

1 komentarz:

  1. Danie w tej wersji wszystkim domownikom bardzo smakowało.Polecam!

    OdpowiedzUsuń