Zupa marchewkowa

Dziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.
  • około 1 kg marchewek
  • bulion
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 łyżki płatków ryżowych
  • 1-2 łyżki masła
  • śmietana
  • sól, pieprz
Połowę marchewek, pietruszkę i selera obrać ,zetrzeć na tarce.Resztę marchewki pokroić na cienkie  półplasterki.Por pokroić w piórka,a ziemniaki w kostkę.Do bulionu dodać pokrojone warzywa, przyprawy i gotować do miękkości warzyw.Pod koniec dodać płatki ryżowe i masło.Dodać także śmietanę i doprawić w razie potrzeby.
Warzywa korzeniowe 2017

Komentarze

  1. Wygląda tak wiosennie :)

    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji warzywa korzeniowe!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.