Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA

www.e-ksiazkakucharska.pl


UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ


Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.

 

Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie czy na Podkarpaciu - no i każda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :)

Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). 

Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. 

Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g).

Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika).

Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten  mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami.

No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia się jeszcze na talerzu dodatkami. Mogą to być : konfitura żurawinowa, przeciśnięty, surowy ząbek czosnku, ser biały (kto nie próbował  z białym serem, musi mi uwierzyć na słowo, że to jest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek.


SKŁADNIKI:

na początek wywar:
  •  2 udka z kurczaka
  • 300 - 400g wołowiny w kawałku 
  • 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1por
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku
następnie:
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 4 buraki
  • 1/4 główki niewielkiej kapusty
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka bez skórki
  • ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • smalec do smażenia
dodatkowo osobno podane na stół:
  • biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa lub wiśniowa, kwaśna śmietana, słonina z cebulą
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam, najlepiej na całą noc do namoczenia.

Krok 2.
Następnego dnia zaczynam od przygotowania wywaru. Mięso oczyszczam,wołowinę kroję na spore kawałki, wkładam do garna razem z porem, pietruszką, selerem, grzybkami, fasolą (razem z wodą w której się moczyła) oraz przyprawami, dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę.

Krok 2.
Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki.

Krok 3.
Zasmażka.
Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam, aż uniesie się piękny aromat :) .

Krok 4. 
Kiedy fasola będzie już prawie ugotowana, wyjmuję pora, selera, korzeń pietruszki (te odrzucam), grzyby (kroję w paski i z powrotem do wywaru) oraz mięso, które oddzielam od kości i kroję na mniejsze kawałki, dodaję z powrotem do wywaru, dolewam trochę wody, wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar dosalam i chwilę gotuję.

Krok 5.
Kiedy ziemniaki będą już na pół miękkie dodaję poszatkowaną kapustę oraz zasmażkę, wlewam koncentrat z buraków i doprawiam do smaku - gotuję (uważajcie, aby nie rozgotować składników - kapusta powinna być al' dente ). Potrawę odstawiam na około godzinę, aby smaki ładnie się połączyły.

Barszcz podajemy z jajkiem, serem, czosnkiem lub innym dodatkiem, dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger