Pascha wielkanocna
Składniki:
Ser twarogowy tłusty mielony – 1 kg
Cukier – 200g
Masło – 200g
Żółtka – 5 sztuk
Wanilia – nasiona z 1 laski
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy laskowe – 1 garść
Mielone migdały – 2 łyżki
Płatki migdałów (np. firmy Kresto) – 3 łyżki + do dekoracji
Rodzynki (np. firmy Kresto)
– 2 garści + do dekoracji
Suszona żurawina – 1 garść
Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki + do
dekoracji
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i nasionami wanilii. Ucierając
masło dodawać do niego powoli żółtka i ser. Masę wymieszać z bakaliami i
przełożyć do naczynia/sitka wyłożonego delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy
zawinąć i na górze położyć talerzyk, tak aby obciążyć masę serową.
Naczynie z serem włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie udekorować płatkami migdałów, rodzynkami i
skórką z pomarańczy.
Pascha wielkanocna – wersja fit
Składniki:
Ser twarogowy mielony – 1 kg
Miód – 2 łyżki
Ksylitol – 2 łyżki
Żelatyna – 2 łyżki
Wanilia – nasiona z 1 laski
Orzechy włoskie – 1 garść
Orzechy laskowe – 1 garść
Mielone migdały – 2 łyżki
Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki
Płatki migdałów (np. firmy Kresto)– 3 łyżki + do dekoracji
Rodzynki (np. firmy Kresto)
– 2 garści + do dekoracji
Suszona żurawina – 1 garść
Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki + do
dekoracji
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny.
Ser wymieszać z miodem, ksylitolem i rozpuszczoną żelatyną.
Następnie do masy dodać bakalie, mielone migdały i wiórki kokosowe. Całość przełożyć do naczynia/sitka wyłożonego
delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy zawinąć i na górze położyć talerzyk, tak
aby obciążyć masę serową.
Naczynie z serem włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie udekorować płatkami migdałów, rodzynkami i skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz