sobota, 1 kwietnia 2017

Wielkanocne porady






Wielkanoc to okres, kiedy spotykamy się w gronie rodziny i przeżywamy religijne święta. 
Przygotowania do świąt każdy z nas zaczyna kilka tygodni wcześniej od wiosennego mycia okien czy porządków. A przy samych świętach CIASTA! Warto, żeby wyszły pyszne, bo będzie je jeść każde z nas, plus nasi goście. 
W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne. 

Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka.



Kolejnym ważnym aspektem jest wybór brytfanny. 
SILIKONOWE są w przeróżnych kształtach, można wybierać w tysiącach różnych kształtach. Nie wymagają smarowania margaryną. Są elastyczne. Ciasta należy wypełniać do 2/3 objętości. Mycie najlepiej gąbką i wodą.
Z BLACHY OCYNKOWANEJ są cienkie. Najlepiej przed włożeniem do nich masy wysmarować je margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę należy umyć zaraz po wyjęciu z nich ciast.
Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO mają w sobie dodatkowy atut, wypieki w nich się nie przypalają. Warto pamiętać, aby nie stawiać gorącej formy na zimnym blacie, bo może pęknąć. Resztki z naczynia należy odmoczyć i wymyć gąbką. 

DEKORACJE:
też są bardzo ważnym elementem Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast. 
Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy). 

Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci. Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą się odpowiedzialności. 
Poprośmy o podlanie roślin, starcie kurzu z mebli czy wypolerowanie sztućców. Warto też poprosić ich o pomoc w przygotowanie święconki oraz malowanie pisanek czy sianie rzeżuchy. 
Wyjdźmy na spacer. Narwijmy wiosennych kwiatów czy bazi. Warto stworzyć z nich bardzo piękne ozdoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz