sobota, 1 kwietnia 2017

Karkóweczka z grilla

Czas rozpocząć kolejny sezon grillowy, w tym roku nieco później, ale na pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka.


SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
MARYNATA:
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki roztarego suszonego lubczyku 
  • 1 łyżka ostrej musztardy 
  • 3 łyżki ketchupu 
masło czosnkowe
  • pół kostki masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka vegety/ soli 
  • 1/2 łyżeczki roztartego lubczyku
Wykonanie:
  • Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć,
  • Pokroić w dość cienkie plastry,
  • czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą,  przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h, 
  •  miękkie masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz lubczykiem, odstawić ,aby smaki się przegryzły,
  • karkówkę grillować po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia,
  • podawać z masłem czosnkowym, które nada dodatkowego aromatu karkówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz