sobota, 1 kwietnia 2017

Podudzia zapiekane w cebuli i pieczarkach

Drób zawsze na czasie ;)








 

Składniki

1 kg podudzi z kurczaka
200 g brązowych pieczarek
3 cebule
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonego czosnku
70 ml oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki sambal oelek

 

 

Przygotowanie

 
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy wraz z olejem, mieszamy.
Pieczarki kroimy na plasterki, cebule w piórka.
Mięso, przyprawy, sambal oelek, cebule i pieczarki mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem 20 min w temperaturze 180°C (góra, dół), następnie 10 min bez przykrycia (termoobieg).

3 komentarze:

  1. całkiem ciekawy przepis, jednak raczej nie sądzę aby w ciągu pół godzny udka upiekły się. myślę że potrzebny jest dłuższy czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;) Jeśli chodzi o czas, to dla podudzi wystarczy, tym bardziej że pod koniec pieczenia włączamy termoobieg. Dla udek wystarczy 35 min z termoobiegiem ;)

      Usuń
  2. Pałki wyglądają apetycznie i jeszcze ta przypieczona skórka ;)

    OdpowiedzUsuń