Wszyscy uwielbiamy słodkości, a najlepsze są te, które nie szkodzą naszemu zdrowiu – przygotowałam dla Was wegańską i bezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym za najzdrowszy owoc. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, lecz mogę zaliczyć go do tych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu 🙂
składniki
Ciasto:
- 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy)
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Krem:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka orzechowego (klikając tutaj zobaczycie w jaki sposób je zrobić)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru żelującego
Dodatkowo ziarna z jednego granata. Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).