Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto – czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jego przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
700ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Pianka brzoskwiniowa:
500ml śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń o wadze 820g
2-3 łyżki cukru pudru
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyki kakao
3 kopiaste łyżki cukru
8-9 łyżek wody
Dodatkowo:
około 200g herbatników
starta czekolada do posypania

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Krem czekoladowy:
1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować.

2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Biszkopt:
3. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

4. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.

10. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.

Pianka brzoskwiniowa:
11. Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać.

14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Advertisement

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

64 komentarze do “Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką”

  1. Witam, niestety nigdzie nie mogę dostać budyniu czekoladowego do ciast i kremów, czy można go zastąpić jakimś innym?

    Odpowiedz
  2. Ciasto rewelacja , co prawda zrobiłem go w wersji tortu był dość wysoki , pianką brzoskwiniowa pyszna !
    No dla przyszłych kombinatorów w wersji tortowej polecam mniej zrobić masy budyniowej 😅
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję po raz kolejny za wspaniały przepis

    Odpowiedz
  3. Witam.Czy do pianki moge uzyc pol na pol smietanki i mascarpone? Mam to ciasto zrobic dla szwagierki ,ktora nie lubi bitej smietany.

    Odpowiedz
  4. Witam,
    Czy podane w przepisie ilości masła są prawidłowe? 250g to ponad 1 kostka, a na filmie widać kawałeczek kostki zaledwie..
    Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz