sobota, 14 stycznia 2017

Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Nowa kuchnia i nowa patelnia do naleśników, która pozwala również zrobić ciasto na krokiety... 😆
"I znowu czuję się jak w raju... 😄"
Mariusz Woyda 

Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: 
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html


Składniki na farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła.

Sos:
  • 0,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotujemy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody (ilość mąki uzależniona jest od tego czy preferujemy bardziej gęsty czy rzadszy sos) i dodajemy do sosu.Zagotowujemy i gotowe.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz