piątek, 24 marca 2017

Przepis na domowy chleb żytni

To myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄

Składniki na ciasto:
  • cały zakwas żytni
  • 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to są 4 kubki z arkoroku)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szkl. wody letniej (czasami trzeba jeszcze trochę dodać, zależy to od wilgotności mąki)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • opcjonalnie 2 garście ziarna (siemienia, sezamu czy inne)

Przygotowanie:
     Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około 1,5 szkl wody letniej. Mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczątek na całą noc aby sobie rósł.

Zobacz na Youtube:

Następnego dnia:
     Do słoiczka odłożyć 7 łyżek zakwasu i wstawić do lodówki, a do reszty zakwasu dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że jeszcze trochę dodamy wody, wszystko zależy od wilgotności mąki, konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą i przekładamy ciasto, rozprowadzamy je po całej powierzchni foremki, a po wierzchu pędzelkiem lub ręką smarujemy ciasto wodą. Formę z ciastem nakrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (trwa to od 2 do 5 godz. im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto będzie rosło).

 Zobacz na Youtube:


Chleb pieczemy
     od 40 do 50 min. (ustawiamy góra i dół), zależy to od piekarnika, jeśli skórka z wierzchu jest mocno rumiana to znaczy, że chleb jest upieczony.

Gotowy, upieczony chleb:
     Po wyjęciu chleba z foremki kładziemy go na kratkę aby wystygł.


 Zobacz na Youtube:
Ostatni krok
    to pokroić chleb nożem lub na krajalnicy i zrobić smaczne kanapki.



Smacznego :)

Nowsza wersja przepisu: https://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2019/09/chleb-zytni-na-zakwasie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz