niedziela, 8 stycznia 2017

Karmelizowane cytrusy


     Domowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów


Karmelizowane cytrusy.......
Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale.
Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie.
Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. 
Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki.
Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk małych plasterków- mogą to być mandarynki, cytryny, pomarańcze- pokrojone w plasterki o grubości około 5 milimetrów - nie cieńsze bo się rozpadną.

2 1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru 
3 goździki 
2 ziarenka ziela angielskiego
1 pestka kardamonu
kawałeczek kory cynamonowej 
i dodałam też 1/3 kawałka laski wanilii.
W rondlu zagotuj wodę z cukrem i dodatkami -gotuj około 3-5 minut zmniejsz ogień i wrzuć plasterki owoców. 
Gotuj pod przykryciem około godziny nie dłużej. 
Często odwracaj aby każdy plasterek był w syropie. Następnie przenieś na kratkę aby obciekły z nadmiaru syropu. 
Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do piekarnika na około 40 -60 minut. Piecz je w temperaturze 120 stopni obracając co 10-15 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz