niedziela, 8 stycznia 2017

Gorzkie słodkie kwaśne

                    

      
Moj ulubiony... najulubieńszy ..... deser!!!!  
Bezglutenowy.

Czekoladowy suflet z cytrynowym musem -dla smakoszy i koneserów cytryny, oraz karmelizowanych cytrusów

Jeśli lubicie kwaśne desery i czekoladę to ta propozycja jest specjalnie dla Was!
Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy. 
Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami. 
Jak karmelizować cytrusy znajdziecie tu- w tym poście


Przepis pochodzi z Moje wypieki

Zacznijcie od sufletowego spodu.
Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno)

4 duże jaja (osobno białka i żółtka)
150 g cukru pudru
45 g kakao
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Dodać kakao(przesiane) i wymieszać - zrobi się gęste bardzo. 
Osobno ubić białka na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą kakaową... cierpliwie trzeba mieszać aby białka nie opadły. 
Wyłożyć masę do posmarowanej i wyłożonej (dno samo) papierem do pieczenia formy. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. 
Suflet ładnie wyrośnie, ale podczas studzenia opadnie - nie martwimy sie tym -

Mus cytrynowy
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 szklanka cukru
4 duże żółtka
115 g masła ( Musi być prawdziwe masło - nie mix, nie margaryna - prawdziwe niesolone masło)
1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki

Zagotować sok z cytryny z połową cukru- wymieszać odstawić.
W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel i nastepnie dodać nie przestając mieszać - gorący sok cytrynowy. Przelać mase do garnka i zagotować UWAGA! 
-będzie sie przypalać, wiec nie gotujcie na silnym ogniu i cały czas mieszajcie. Jak zacznie gęstnieć i zabulgocze zdjąć z palnika i przelać  spowrotem do miski. Miksować aż podwoi objętość i całkowicie się wystudzi - będzie to trwało około 12-15 minut.
Bardzo miękkie masło (nie rozpuszczone) dodawać do masy cały czas mieszjąc- łyżka po łyżce.
Dodać skórkę z cytryny. Osobno ubić śmietanę kremówkę ( w Uk znajdziecie ją pod nazwą double cream) i bardzo bardzo delikatnie wmieszać ją w masę.
Mus przełożyć na wystudzony spód. Wyrównać i schłodzić kilka dobrych godzin w lodówce.
Przed podaniem ozdobić. Można ozdobić karmelizowanymi cytrynami czy mandarynkami ...














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz