środa, 22 lutego 2017

Sernik z jeżynową galaretką.


Sernik szybki, smaczny i śliczny.
Pięknie wygląda, równie pięknie smakuje. 
Ten sernik zrobi każdy emigrant, spragniony dobrego serniczka będąc na obczyźnie. 
Zrobiony z angielskich produktów, które dostaniecie w każdym markecie. 
Oczywiście Ci z Was, którzy mają dostęp do polskiego dobrego twarogu, upieką równie smaczny jak nie smaczniejszy sernik.
Szybko się robi. Możecie użyć mrożonych jeżyn. Małemu M smakowała zwłaszcza jeżynowa galaretka.

Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami.

Na spód sernika 
220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie
50 g płatków owsianych rozdrobnionych.(Użyłam płatków owsianych ekspresowych w saszetkach)
50 g roztopionego i przestudzonego masła.

W malakserze zmiksować wszystkie produkty na drobne okruszki.
Prostokątną formę (23 na 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno- i równomiernie wysypać rozdrobnione ciasteczka. Delikatnie ugnieść. Podpiec w piekarniku - 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć wystudzić.

Masa serowa.
500 g sera quark  (lub twarogu półtłustego zmielonego co najmniej dwa razy)
250 g sera ricotta (lub mascarpone)
100 ml double cream (lub śmietany kremówki 36%)
1 szklanka castar sugar( lub drobnego cukru do wypieków)
4 duże jajka
Otarta skórka dwóch cytryn
Sok z jednej cytryny
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować krótko tylko do połączenia produktów. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty. 
Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić.

Galaretka jeżynowa.
400 g jeżyn (użyłam mrożonych)
Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny.
50 g cukru
sok z połowy cytryny
jeżyny do dekoracji

Żelatynę zalej niewielką ilością wody(około 1-2 łyżek) i odstaw do napęcznienia.
Jeżyny z cukrem włóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny. 
Zagotuj krótko aby jeżyny się rozpadły. Przetrzyj przez sitko. Pestki wyrzuć . Delikatnie podgrzać żelatynę aż się rozpuści - nie gotować bo straci właściwości zelujące- Dodać żelatynę do ciepłego sosu jeżynowego i dokładnie wymieszać. 
Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą galaretkę przelać na ciasto, wyrównać, ozdobić jeżynami. Schłodzić. Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz