poniedziałek, 27 lutego 2017

Chleb w doniczce pieczony





Przedstawiam Wam, ziołowy chleb walijski w doniczce pieczony.
Od dłuższego już czasu zamierzałam zabrać się za chleb w doniczce, ale...no właśnie zawsze jest coś do zrobienia "na wczoraj".
Dziś właśnie korzystając z okazji, zabrałam się ze znajomym do sklepu, gdzie doniczek multum było, ale były same duże. 
Kupiłam więc dużą, rodzinną. 
Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy.

Chleb drożdżowy. 
Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. 
Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę.


Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość)
Możecie użyć trzech mniejszych doniczek, na przykład okrągłych.

Słów kilka o przygotowaniu doniczki-
Kupujemy doniczkę nową, glinianą. Trzeba ją następnie umyć dokładnie i namoczyć w wodzie około 20 minut. 
Później osuszyć, natrzeć całą olejem i  wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) po 5 minutach zwiększyć moc na 230 stopni i piec tak 40 minut. Pozostawić niech wystygnie. 

Przepis
180 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
525 g mąki pszennej chlebowej
2 i 1/2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych - trzeba zrobić rozczyn wcześniej)
75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
249 g ciepłego mleka
187 g ciepłej wody
Dodatki ziołowe
1 łyżeczka siekanego drobno szczypiorku
1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki
1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków chili 

Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto. 
Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba. 
Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut.  

Po tym czasie chleb powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Krótko wyrobić, uformować bochenek i włożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, lub mąką doniczki. 
Pozostawić do ponownego wyrastania 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni. Spryskać wodą.  
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut ( do złotego koloru). Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub oliwą i obsypać kminkiem.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. 







Przepis z książki Christine Ingram and Jennie Shapter-
"The bread bible"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz