wtorek, 7 marca 2017

Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake


To ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej. 
Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni. 
Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam.



Przepis na małą foremkę keksową.
200 g mąki pszennej uniwersalnej
170 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki mleka
skórka otarta z dwóch cytryn
 Poncz do nasączenia 
Sok wyciśnięty z dwóch cytryn 
100 g cukru

Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę, następnie dodać po jednym jajku, ucierając dokładnie. 
Dodać skórkę z cytryn. 
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Nie ucierać- zamieszać do połączenia. 
Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut. 
Do suchego patyczka. 
Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz