warzywno ziołowe rigatoni z piersią z kurczaka

dodane 29 marca 2017


Gdy na dworze robi się słonecznie, a nowalijki są jeszcze niedostępne, zioła nawet niewysiane, to musimy sięgnąć po produkty suszone, mrożone czy puszkowane, by na talerzu zrobiło się kolorowo i wiosennie. Tylko komu to przeszkadza kiedy aromaty tak mocno uderzają nasz węch, a w oczach mienią się kolory.
Składniki :
  • 200-250g makaronu rigatoni
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 małej cukinii
  • garść mrożonego groszku
  • 1/2 opakowania liści szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • różyczki brokuła
  • 1/2 łyżeczki cząbru i tymianku
  • sól i pieprz
  • olej
  • łyżka masła
Sposób przyrządzenia :
  • brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie z zachowaniem odpowiedniej chrupkości
  • szpinak blanszujemy na patelni na rozgrzanym maśle delikatnie go soląc
  • pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki około 2x2cm
  • na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy kurczaka z dwóch stron na większym ogniu by zachował wilgoć
  • zmniejszamy ogień dodajemy cząbru, tymianku, soli i pieprzu i smażymy jeszcze przez kilka minut, po czym przekładamy z patelni
  • na patelnię dodajemy jeszcze nieco oleju i smażymy pokrojone w kostkę marchewkę, cebulę, cukinię do uzyskania miękkości
  • do smażących się warzyw dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i następnie dodajemy pomidory z puszki
  • w międzyczasie w lekko osolonej wodzie lub bulionie warzywnym gotujemy makaron do ulubionej miękkości
  • przesypujemy go do warzyw na patelni, dodajemy wcześniej usmażoną pierś z kurczaka, dosypujemy groszek, mieszamy całość, przykrywamy i utrzymujemy na małym ogniu przez kilka minut, by smaki przeszły całą potrawę
  • na talerz wykładamy brokuły, szpinak i gotowe rigatoni

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz