Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi

Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi

Niesamowity sernik o niepowtarzalnym i zupełnie niespotykanym smaku. Odważ się – doznania są nie do opisania 😀

Wiem, że sernik w naszym kraju kojarzy się raczej z pysznym, złotym ciastem z rodzynkami, a dodanie do niego bazylii wydawać by się mogło jakimś zupełnie niepoważnym pomysłem. Czasem jednak podjęcie ryzyka i zrealizowanie szalonego pomysłu kończy się sukcesem. Tak właśnie było, gdy przed imprezą urodzinową szukałam inspiracji na ciasto, które zaskoczy moich znajomych, będzie smaczne, a przy tym choć trochę zdrowe – zależało mi na małej ilości masła, mąki pszennej, cukru, więc padło na sernik. Kiedy znalazłam przepis na sernik bazyliowy na Kwestii Smaku, wiedziałam, że po prostu muszę spróbować tego szalonego połączenia bazylii i sera. I wiecie co? Moje receptory na kubkach smakowych nigdy czegoś takiego nie doświadczyły, a sernik od pierwszej łyżeczki baaaardzo polubiłam. Jeśli lubicie takie eksperymenty na swojej otwartości na smaki – naprawdę polecam wypróbować ten przepis i wprowadzić swoje kubki smakowe w stan obłędu z nadmiaru nowych doznań  :D!

przepis-na-sernik-bazyliowy-mus-kiwi-figi-na-kruchym-spodzie-eatmefitme-blog-2w

Wykonanie SPÓD

  1. Wyjmij wszystkie składniki na sernik z lodówki.
  2. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, zamknij obręcz w taki sposób, żeby wypuścić resztę papieru na zewnątrz tortownicy.
  3. W małym garnuszku roztop 2 łyżki masła.
  4. Ciastka pokrusz dość drobno  i wrzuć go garnuszka z roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie.
  5. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna.
  6. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta.

Składniki SPÓD

  • 150 g ciastek kruchych owsianych
  • 2 łyżki masła

Wykonanie MASA SEROWA

  1. Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem.
  2. Zajmij się teraz masą serową – zmiel twaróg trzykrotnie w maszynce albo rozmiksuj w melakserze. Jeśli masz gotowy, zmielony ser to po prostu przełóż odpowiednią ilość do miski.
  3. Dodaj mascarpone, a potem cukier i mąkę i zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę.
  4. W innej misce (wysokiej) lub w kielichu blendera stojącego ubij śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii. Dodaj jedno jajko a następnie miksuj tak długo, aż masa stanie się gładka, a kawałki bazylii będą niemal niewyczuwalne.
  5. Wlej zieloną, bazyliową masę do masy serowej i miksuj, a potem dodawaj po jednym jajku, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  6. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  7. Wyjmij tortownicę z lodówki i na ciastka wylej masę serową. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez 80 minut.

Składniki MASA SEROWA

  • 500 g zmielonego chudego twarogu lub gotowego sernikowego (uważaj na skład)
  • 500 g mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści)
  • 5 jajek

Wykonanie WIERZCH

  1. Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką.
  2. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli po 95 minutach pieczenia w ogóle) wysuń delikatnie sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni krem śmietanowy.
  3. Wstaw sernik  z powrotem do piekarnika na 15 minut.
  4. Sernik wyjmuj stopniowo  z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki) a najlepiej zostaw go w nim przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
  5. Gdy sernik całkowicie przestygnie obkrój go nożem przy krawędzi, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na kilka godzin bez przykrycia.
  6. Tuż przed podaniem polej ciasto zmiksowanym kiwi i udekoruj sernik plasterkami obranego kiwi oraz listami bazylii. Możesz dodać też inne owoce – świetnie pasują figi lub mango.
  7. A potem  odważ się i wprowadź swoje kubki smakowe w stan obłędu nowych doznań ;p

Składniki WIERZCH

  • 400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)
  • Ziarna z połowy laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • oraz: 4 świeże kiwi i 3 figi (opcjonalnie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz