Składniki
- 1 litr bulionu mięsno-warzywnego
- 0.5 litra zakwasu na żurek z mąki żytniej
- 6 lasek białej kiełbasymoże być też śląska
- kawałek wędzonego boczku+/- 300 g
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 szklanki śmietany
- 10 jaj
- kilka ziarenek pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól do smaku
Opis dania
Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach. Najważniejsze jest jednak to, by żurek sporządzony był na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem kiełbasy. Poznaj przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na wielkanocnym stole.
Ten żurek idealnie sprawdzi się również jako zwykły obiad. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Boczek i kiełbasę pokroić według własnego uznania i podsmażyć na rozgrzanej patelni nie dodając tłuszczu. Do odcedzonego wywaru dodać kuleczki pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aby wyciągnąć z przypraw pożądany smak i aromat. Po tym czasie do wywaru dodać zakwas i zagotować, cały czas mieszając. Do wywaru nie dodajemy mąki, gdyż zakwas powinien odpowiednio zagęścić zupę. |
2 Gotowe | Kiedy żurek się zagotuje, należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie wymieszać. Czosnek dodaje się na końcu, ponieważ jeśli dodamy go wcześniej, nie będzie go w ogóle czuć. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i podzielić na kawałki (według uznania - ćwiartki lub połówki). Żurek podawać z jajkami, usmażoną kiełbasą i boczkiem. Ja swój żurek podaję dodatkowo z ziemniaczanym puree. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zakwas na żurek jak najbardziej może być kupny, ważne jednak by był żytni 🙂
Wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Chętnie wypróbuje Twój przepis na żurek 🙂 Zakwas może być kupny z butelki czy koniecznie muszę go zrobić sama? Nie ukrywam że będzie to mój pierwszy żurek Wielkanocny zrobiony w pełni samodzielnie, temu wolę się upewnić.