środa, 29 marca 2017

Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych

Witajcie :)
Dziś pokażę Wam mój przepis na pyzy ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i z mięsem mielonym, a do tego pyszna zasmażka! :) 



Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz.

Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków
500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut )
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
szynka
1 cebula
oliwa

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy do miękkości. 

Po odlaniu wody najlepiej wrzucić ziemniaki do jakiejś miski żeby przestygły (lub przygotujcie ziemniaki dzień wcześniej) :)

Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej miski. Sprawdzam na smak, jeśli jest ok zostawiacie, jeśli nie to doprawiamy, ja dosypałam jeszcze odrobinę soli, pieprzu mielonego i słodkiej papryki

Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, i mieszamy ręką lub łyżką do jednolite konsystencji.

Następnie taką masę dzielimy na 4 części w misce. I tą jedną część wyjmujemy i rozkładamy na boki na ziemniaki, żeby zostało takie puste miejsce. W tą lukę wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby było na równo z masą, na tym etapie dodajemy do ziemniaków sól i pieprz.

Tak przygotowane ziemniaki zagniatamy dokładnie na jednolitą masę.
Nabieram dużą łyżką porcję na rękę, rozgniatam na płasko na ręce:

 Nakładam odrobinę mięsa I formujemy pyzę na kształt podłużny.

Tak zrobione pyzy gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia ok. 6-7 minut i wyciągamy.

ZASMAŻKA:
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. 
Szynkę lub kiełbasę również kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z olejem najpierw wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia jej, następnie dodajemy cebulę i smażymy tyle czasu w zależności jak chcecie mieć wysmażoną zasmażkę, jednocześnie pilnujemy i mieszamy, by cebula i szynka się nie przypaliła.

Zasmażka gotowa do podania można posypać właśnie pyzę na talerzu :)
SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger