Tort orzechowy z kawą i whisky

Pyszny, wspaniały tort orzechowy z kawą i whisky, który przygotowałam na urodziny mojego taty :). Wilgotny, aromatyczny, dekadencki. Pięknie pachnie orzechami i kawą. Nie jest za słodki, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Brzegi tortu ozdobiłam trzema kolorami śmietanki, co dobrze pokazałam na filmie, ale jeśli nie mamy ochoty na taką dekorację to oczywiście tort możemy posmarować kawową śmietanką bez barwinków. Uważam, że tort jest prosty w przygotowaniu i w miarę szybki, nie używałam żelatyny. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort orzechowy z kawą i whisky

Tort orzechowy z kawą i whisky
Składniki:
Biszkopty:
5 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g orzechów laskowych
Do nasączenia:
130ml zaparzonej kawy
4-5 łyżek whisky
Środek:
koło 180g dżemu morelowego (lub konfitury)
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
4-5 łyżek whisky
2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
3-4 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
Wierzch i boki:
600ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brązowy barwnik spożywczy
czekoladowe ziarenka kawy
kakao do posypania
kawa rozpuszczalna

1. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z orzechów będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić (patrz FILM).
Odłożyć 40g orzechów, a pozostałe orzechy zemleć.

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z orzechami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Dodać resztę mąki i wymieszać.

4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu).

Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować dżemem morelowym.

Środek:
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem, cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Następnie przetrzeć kawę w granulkach, wlać whisky i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu położyć drugi biszkopt, nasączyć go i posmarować dżemem morelowym. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i przykryć ostatnim nasączonym biszkoptem (patrz FILM), lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch i boki:
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem, cukrem pudrem. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać (jeśli dodajemy kawę w granulkach to trzeba ją przetrzeć przez sitko). Śmietankę podzielić na 3 części, 2 mniejsze i jedną większą.

10. Do dwóch mniejszych części śmietanki dodać trochę brązowego barwinka spożywczego, do jednej części proszę dodać trochę więcej barwnika niż do drugiej i wymieszać (patrz FILM). Tak otrzymamy śmietankę w 3 kolorach.

11. Tort zaczynamy dekorować najciemniejszą śmietanką, zaczynając od spodu (patrz FILM), dookoła tortu robimy pasek ze śmietanki. Śmietankę w jaśniejszym kolorze robimy drugi pasek (patrz FILM), tak żeby trochę zachodził na pierwszy i na koniec tort smarujemy najjaśniejszą śmietanką, trochę boki i wierzch. Następnie boki tortu wygładzamy metalową, prostokątną szpatułką (jeśli nie mamy takiej szpatułki boki możemy wygładzić linijką, trzymając ją pionowo).

12. Tort posypujemy kakao.
Po wygładzeniu tortu powinno zostać trochę śmietanki, proszę przełożyć ją do foliowego woreczka z metalową końcówką, użyłam końcówki Wilton M1 i na wierzchu tortu wycisnąć rozetki.
Każdą rozetkę ozdobić czekoladowym ziarenkiem kawy.

13. Odłożone, uprażone orzechy posiekać i posypać nimi wierzch tortu. Nożem na wierzchu zaznaczyć porcje (patrz FILM) i środek tortu posypać odrobiną kawy.

14. Tort orzechowy z kawą i whisky wstawić do lodówki, podawać dobrze schłodzony (jeśli wykańczamy tort w tym samym dniu co go przekładamy, dobrze jest tort włożyć na całą noc do lodówki).

Udanych wypieków :)

Tort orzechowy z kawą i whisky

Print Friendly, PDF & Email

55 komentarzy do “Tort orzechowy z kawą i whisky”

Dodaj komentarz