wtorek, 28 marca 2017

Warzywna zupa z mięsem mielonym

Kolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce.








Składniki

300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 kalarepki
1 pietruszka
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
4 zielone szparagi
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,4 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym.
Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorem i natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz