wtorek, 28 marca 2017

Wiosenny kurczak z razowym penne

Szybkie i smaczne danie z kurczakiem i pysznymi warzywami. Wiosennego charakteru nadaje zieleń brokułu, natki pietruszki i szczypiorku. Z razowym makaronem potrawa staje się jeszcze bardziej syta.




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
10 dużych pieczarek
½ puszki kukurydzy
½ świeżego brokułu
1 pęczek szczypiorku
½ pęczka natki pietruszki
100 g kremowego serka topionego
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Słodka czerwona papryka
1 szklanka makaronu penne razowego
Olej do smażenia




Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pieczarki, brokuł oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz