wtorek, 28 marca 2017

Kulki z kapusty

Czy z kapusty można zrobić kotlety? Tak ! Z białej surowej...? Oczywiście :) 
Inspiracją była wizyta na blogu dolcevita... i przepis na-->


Ja różne dania robię z tego co mam :) Dlatego warto zajrzeć do oryginału :) 


Potrzebujemy kapustę 1/2 główki ~1kg, mąkę 5 łyżek, 2 jajka, sól i przyprawy :)


Kapustę ucieramy na grubych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy.


Potem dodajemy jeszcze jedno jajko i mąkę.


Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy kulki, do usmażenia,
została kapusta, to zrób surówkę -->> coleslaw 


Smażymy na brązowo- złoty kolor :) i już ...
 Można podawać na zimno, albo w sosie na gorąco :)


Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Moja Teściowa robi podobne, pyszne są!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to taka atrakcja kulinarna, coś innego na co dzień :) Ja nawet nie spróbowałem, bo akurat wszyscy wrócili do domu...i poszły na pniu :) :) :0 Pozdrawiam !!! :)

      Usuń
    2. Ja tez tak robie, kapuste utrzec i dodawac takie przyprawy, jakie sie ma i lubi. A te kulki to nam nawet na zimno smakuja :-)
      Usmialam sie z Twojego tlumaczenia: po cygansku :-)))
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. ...kiedyś mój ojciec opowiadał...jak byłem mały...o zupie z gwoździa...ale nie pamiętam jak to wszystko szło :) A zupa była :) i już :) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Do tego trochę mięsa mielonego i u nas to się nazywa "gołąbki po cygańsku"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) po cygańsku, to często mówią ludzie jak dodadzą czosnek np. do kurczaka czy kaczki :) po meksykańsku jak jest trzy ziarna czerwonej fasoli itd. ale u Ciebie to jest tak, ze stary cwany cygan powiedział, ze gołąbki zrobi i zrobił :) oszukane :) bez zawijania, podsmażania, gotowania :).... Pozdrawiam !
      p.s. często robimy coś po cygańsku, bo inaczej nieraz się nie da :)

      Usuń
    2. No pewnie stąd się wzięło - prawie jak prawdziwe (prawie robi wielką różnicę) ale wstyd się przyznać - nie potrafię zawijać ... zlecam to mamie albo...mężowi więc wolę ocyganione upssssss po cygańsku

      Usuń
  3. Jaga A :) zawijanie to "pikuś" ...nie udawaj :) Zawijaj od najgrubszego do najcieńszego/miejsca na liściu:)/ albo odwrotnie ...dobrze sparzone lub podgotowane zawija się jak z płatka...Spróbuj, nie ma tak, że się nie da :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/goabki-z-kasza.html, jak ja potrafię, to wszyscy to umieją :) ja przecież nie jestem jakimś mistrzem, na pewno to zrobisz Sama :) ... http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/04/goabki.html Pozdrawiam !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis /ja robiłam takie kotleciki z kapusty włoskiej pieczarkami i żółty serem są na blogu w kategoria kotleciki nie byłam do nich przekonana pierwszy raz robiąc ale znikły migiem pozdrawiamhttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...na co dzień się nie robi ...ale czasami jest to super atrakcja i znika jak błyskawica... byłem zobaczyć twoje kotleciki i wyszedł Ci obiad....a u nas ledwo zdjęcie zrobiłem ...poszły prawie na stojąco :) :) :) Pozdrawiam ! ! !

      Usuń