poniedziałek, 27 marca 2017

Jajka faszerowane awokado

Dla miłośników awokado zapraszam na przepyszne jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem. Taka wersja tradycyjnych jajek będzie miłą odmiana nie tylko śniadania ale również wielkanocnego stołu.






Składniki:
4 jajka
1/2 ząbka czosnku
1 mała cebulka szalotka
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy. Z jajek wyciąć mniej 1/3 robiąc nacięcie od góry, po ukosie, tworząc rynienkę. Wyciętą część posiekać w drobną kosteczkę razem z szalotka i czosnkiem.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny
W miseczce delikatnie połączyć jajka, czosnek, cebulkę z awokado, majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Farsz nałożyć w wycięte części jajek.. Podawać z majonezem i pieczywem.


2 komentarze:

  1. Ale tu sporo fajnych pomysłów na "jajeczne" smakołyki. Bardzo inspirująco. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja :) robiłem już parę razy takie jajka tylko dodaje jeszcze wędzonego łososia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly