marca 27, 2017

Omlet z komosą ryżową, orzechami i miodem lipowym.

Za oknami już wiosna, świeci piękne słońce a taka aura sprzyja nowym planom i postanowieniom. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że będziemy się zdrowiej i lżej odżywiać a to wszystko za sprawą zbliżającego się czasu ... bikini!
Dziś proponuję pyszny omlet z komosy ryżowej który świetnie nadaje się na śniadanie!
To co, zapraszam...


Składniki;
3 łyżki komosy ryżowej Skworcu
3 jajka
5 dag cukru trzcinowego Skworcu
3 łyżki jogurtu naturalnego
10 dag orzechów włoskich lub pekan Skworcu
łyżka miodu lipowego + do polania Skworcu

gorzka czekolada do posypania
Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier i polewamy miodem a także posypujemy łyżką cukru. Mieszamy i zostawiamy aby zastygło.
Komosę gotujemy w 250 ml wody około 10 min. Odcedzamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, resztę cukru trzcinowego a także jogurt. Wszystkie mieszamy ze sobą. Małą patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wlewamy masę a po 3 minutach smażenia wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą.


Smacznego!
A na zakupy zapraszam do sklepu internetowego Skworcu.com.pl

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger