poniedziałek, 27 marca 2017

Ciasto na pizze - przepis II

Witajcie :)
Dziś kolejny sprawdzony przepis na pizze. Z tego przepisu ciasto wychodzi delikatnie chrupiące. Jest pyszne :)


Składniki:
25g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody (nie gorącej)
1/2 łyżeczki cukru
250g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
ROZCZYN: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości) oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia (ma się podwoić, jeśli, się nie podwoi, robimy jeszcze raz).

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie rozczyn. Najpierw zagniatamy łyżką mąkę do środka i przez 2-3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. A następnie wyrabiamy ręką na gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść.

Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :)

Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. 

Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, pilnując by mocno się nie spiekła :)
Smacznego :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger