Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z
pieczonej papryki
Składniki:
Jajka – 20 sztuk
Składniki – farsz pieczarkowy:
Pieczarki – 7 sztuk
Cebula – 20g
Czosnek – 1 ząbek
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Koperek
Składniki – pasta z pieczonej papryki:
Papryka czerwona – 1 sztuka
Orzechy włoskie – 50g
Ser parmezan – 3 łyżki startego
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, a następnie delikatnie obrać ze
skorupek i przekroić na pół. Z jajek wydrążyć żółtka.
Wykonanie – farsz pieczarkowy:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać
bardzo drobno posiekane pieczarki i czosnek. Całość smażyć przez 5-10 minut, aż
z pieczarek odparuje woda.
Przestudzone pieczarki wymieszać z 5 żółtkami i doprawić do
smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać drobno posiekany koperek i nafaszerować
nim jajka.
Wykonanie – pasta z pieczonej papryki:
Paprykę umyć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec przez 45-60 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Upieczoną paprykę
włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 5 minut. Po tym czasie paprykę obrać
ze skórki i zmiksować z orzechami włoskimi i parmezanem. Do papryki dodać
żółtka, oliwę z oliwek i całość wymieszać lub zmiksować. Całość doprawić do
smaku solą i pieprzem. Gotową pastą nafaszerować jajka i udekorować orzechami
włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz