Cytryniak, czyli ciasto cytrynowe z mąki kokosowej…

Ostatnio panuje tutaj maraton ciast, no cóż nie da się ukryć, zwłaszcza że z mamą eksperymentujemy z ciastami przed świętami. Cytryniak, ciasto powstało z inicjatywy mojej mamy ponieważ ja jestem dosyć sceptyczna do ciast o smaku cytrynowym, pomarańczowym itd. ale to wyszło przepyszne! Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Musicie je wypróbować.

Składniki:

4 żółtka

4 białka

3 łyżki miodu

Łyżka oleju kokosowego

4 łyżki mąki kokosowej

3 łyżki soku z cytryny

Szczypta soli

Starta skórka z połowy cytryny

1/2 łyżeczki sody

Składniki na wierzch:

Łycha miodu

Łyżka oleju kokosowego

3 łyżeczki wiórek

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, do rozbełtanych żółtek dodajemy miód, sok z cytryny,  roztopiony olej kokosowy, skórkę z cytryny, mieszamy za pomocą miksera. W osobnej misce łączymy mąkę koko z przesianą sodą. Suche składniki dodajemy do mokrych. Miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przenosimy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Po upieczeniu przygotowujemy wierzch, a mianowicie: w malutkim rondelku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy miód, chwilę podgrzewamy (ok. 30 sekund żeby miód z olejem dobrze się połączyły) Zdejmujemy z gazu i dodajemy do wiórki kokosowe, mieszamy dokładnie (jeżeli wyjdzie nam za dużo wiórek dodajemy odrobinę miodu, jeśli za mało dodajemy wiórek, teraz już wszystko zależy od tego co kto lubi). Wykładamy na wierzch ciasta. Zajadamy, smacznego!

20170325_181034

Dodaj komentarz