2017/03/25

Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną

Przedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam zwykle sokiem z cytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus.  



Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja

Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • około 1/3 szklanki wody 
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Z porcji kurczaka usuwamy skórę.
  • Dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Na oleju rzepakowym, w brytfance,  obsmażamy kurczaka, oprószonego słodką papryką, z każdej strony.
  • Dodajemy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Zalewamy wodą.
  • Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą.
  • Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy do mięsa.
  • Dusimy, aż powstanie gęsty sos.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z kaszą jęczmienną wymieszaną z posiekaną natką z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz