1.03.2017

Jak gotować jajka ?

Pisząc post o jajkach w majonezie, wpadłam na pomysł, żeby właśnie podzielić się z Wami trickami apropos gotowania jajek i przygotowywania ich. Kilka rzeczy, które zdecydowanie mogą ułatwić życie :)

Po pierwsze:
Jajka dajemy do zimnej wody i dopiero odpalamy gaz. Nigdy nie wrzucamy jajek do gorącej wody !

Czas gotowania:
Na miękko - około 4-5minut (zależy czy chcemy takie bardzo lejące czy pół na pół)
Na twardo -  około 7-8 minut, a do jajek np. w majonezie (klik) nawet 10 minut, po dłuższej obróbce termicznej jajka zaczną brzydko zielenieć.

Co zrobić by jajka nie popękały? 
Jeśli chcemy, żeby jaja nam nie popękały i nie wypłynęły powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej. Jeśli włożymy je bezpośrednio z lodówki to jest duże prawdopodobieństwo, że popękają.

Ja łatwo obrać jajka ? 
Podczas gotowania najlepiej nasypać łyżkę soli nawet dwie. Ja sobie nie oszczędzam i faktycznie działa.

POWODZENIA !

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna