2.03.2017

Jabłecznik mojej Babci Marysi

Moja Babcia... robiła naprawdę pyszne ciasto jabłkowe. Wspomnienia z dzieciństwa wracają w 100% kiedy jem to ciasto :)

Jest mega proste w wykonaniu i ma banalne składniki. Wykonuje się go szybko.
Trochę to ciasto modyfikuję, ale o tym zaraz :)





Składniki:

1/2 kg mąki (pół pszennej, pół pełnoziarnistej pszennej) - w oryginale była zwykła mąka pszenna
niecała kostka margaryny
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cały cukier wanilinowy
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany (może być gęsta)
4-5 dużych jabłek
cynamon (dowolna ilość)
bułka tarta lub kasza manna


Wykonanie:

Obrać jabłka i podzielić na ósemki, a potem na plasterki (jabłka można także zetrzeć na tarce). Nastawić piekarnik na około 190-200 stopni C. Jedno jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka.
Białko zostawić w szklance/misce. Łyżeczkę margaryny zostawić do posmarowania formy. Resztę składników połączyć ze sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga)

Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na formę. Jeśli brakuje na bokach to po prostu podoklejać. Następnie posmarować troszkę białkiem- zapobiegnie to przesiąknięciu soku z owoców do ciasta- następnie wyłożyć jabłka, posypać trochę cukrem i cynamonem.

Kolejną porcję ciasta także rozwałkować i przykryć jabłka. Górę także posmarować resztą białka, posypać także cukrem, można też cynamonem.

Piec około 40-50 min do suchego patyczka.

Smacznego !






Etykiety: , , ,

Komentarze (1):

9 lutego 2021 14:51 , Anonymous Justynia pisze...

Przypomina mi szarlotkę jaką robiła moja babcia, kiedy byłam dzieckiem :D

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna