Zupa meksykańska czyli pyszna zupa pomidorowa z mięsem mielonym, kolorowymi paprykami, fasolą, kukurydzą i aromatycznymi przyprawami.
Smaczna, sycąca, rozgrzewająca.
PRZEPIS NA ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ
Składniki na zupę meksykańską:
1 cebula
350g mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2 papryki kolorowe
1 mały koncentrat pomidorowy
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka groszku
liść laurowy
5 szt ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
papryka ostra w proszku do smaku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól
1 łyżeczka oregano
olej
Jak zrobić zupę meksykańską:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do cebuli dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając i rozbijając mięso łopatką w mniejsze kawałki.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie a także przecier pomidorowy. Zalewamy wodą (ok 1 litr), gotujemy 10 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, fasolę, kukurydzę, groszek. Jeśli zupa wychodzi bardzo gęsta, możemy dodać jeszcze 0,5l wody.
Gotujemy wszystko 15 min. Dodajemy przyprawy, doprawiamy do smaku.