piątek, 24 marca 2017

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą

Ziemniaki często kojarzą nam się jako dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej. Od dziecka ziemniaki towarzyszyły mi i kojarzyły się z jesiennymi wykopkami - ktoś jeszcze pamięta te czasy na wsi? Dzisiaj wspominam je z sentymentem. Wystarczy tych wspomnień i wróćmy do dania. Ziemniaki można śmiało faszerować, a dziś proponujemy nadziać je kurczakiem z porem - połączenie, które świetnie się komponuje. Skuście się na nie.

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą  

Składniki:
3-4 większe ziemniaki
1 duża pierś z kurczaka
1 mały por (jasna część)
1 opakowanie zupy cebulowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego 
mozzarella
szczypiorek 
pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy. 
Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy mozzarellę (można dołożyć kilka ząbków czosnku dla aromatu). Zapiekamy w 190-200 stopniach do roztopienia i zarumieniania sera. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. 


 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie jako przekąska, a ja lubię ziemniaki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń