Zupa fasolowa z kapustą

      W poprzednim poście  pisałam,że za bardzo nie przepadam za zupą fasolową, więc postanowiłam co nieco ulepszyć zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie.
      • 25 dkg fasoli Piękny Jaś
      • kawałek białej kapusty
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • kawałek pora
      •  kilka ziemniaków
      • kawałek boczku surowego
      • czosnek
      • majeranek
      • sól, pieprz
      • listek, ziele
      Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować prawie do miękkości miękkości,dodać posiekaną kapustą.Gotować , aż ziemniaki i kapusta będzie miękka.Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem.

        Komentarze