piątek, 24 marca 2017

Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

Taką roladę piecze się dość szybko i sprawnie.
Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla mnie jest dużo smaczniejszy niż inne ale to kwestia gustu.
Rolada jest smakowita, idealna do kawy czy herbaty, polecam.
Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi.


           Składniki:
               Ciasto:
  • 3 jaja
  • 50 g cukru trzcinowego + do posypania ciasta
  • 40 g mąki pszennej luksusowej T 550 Młynomag
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
               Krem czekoladowy:
               Lukier kawowy:
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki
  • ok. 1 łyżki wody

Najpierw zrobiłam biszkopt.
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę na koniec dodając po łyżce cukier. Cały czas ubijałam aż cukier się rozpuścił, potem dodawałam po jednym żółtku ciągle miksując. Powstanie bardzo gęsta jasnożółta piana. Przesiałam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia.
Teraz dodałam mąkę z dodatkami do piany i delikatnie wymieszałam.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto, wyrównałam wierzch. Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 12 minut, do suchego patyczka. Nie trzymajcie dłużej biszkoptu w piecu bo będzie się potem kruszyć i nie zwiniecie jej w rulon. W czasie jak rolada była w piekarniku naszykowałam ściereczkę wielkości rolady, może być większa i posypałam ją dodatkowym cukrem. Natychmiast po upieczeniu - gorące - przełożyłam na ściereczkę papierem do góry, zdjęłam go delikatnie a roladę razem ze ściereczką zwinęłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
Serek mascarpone wymieszałam z kremem czekoladowym.
Ostygniętą roladę odwinęłam delikatnie, usunęłam ściereczkę, nałożyłam krem i rozprowadziłam go na cieście, posypałam orzechami zostawiając trochę do dekoracji i zwinęłam ponownie, wstawiłam do lodówki na godzinę.
Kawę, cukier puder przesypałam do moździerza i dodając wodę kropelkami utarłam aromatyczny i lśniący lukier którym polałam roladę, posypałam posiekanymi orzechami.

Smacznego.
https://www.facebook.com/Mlynomag/?ref=ts&fref=ts
 Przepis autorski.
                                "Podróże małe i duże"
Biały tygrys bengalski - Zoo Safari Borysew

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger