sos_karmelowy

 

 

Sos karmelowy do deserów i ciast, do lodów, crumble, drożdżowego, biszkoptów, babek na oleju, brownie, do budyniu, ryżu na mleku a nawet na miękką chałkę 🙂

Sos karmelowy jest naprawdę pyszny i wcale nie trudny do przygotowania!

 

 

 

PRZEPIS NA SOS KARMELOWY

Składniki na sos karmelowy:

200g cukru

80g masła

150ml słodkiej śmietanki

 

Jak zrobić sos karmelowy:

Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści. Pilnujemy go i nie pozwalamy mu za bardzo ściemnieć ani się przypalić.

Do karmelu dodajemy masło pokrojone w kostkę i energicznie mieszamy trzepaczką.

Dodajemy śmietankę, znów energicznie mieszamy trzepaczką.

Sos przelewamy do pojemniczka i wkładamy do lodówki – zimny jest gęściejszy.

 

 

 

 

 

sos_karmelowy