Quesadilla z oscypkiem, boczkiem i ogórkiem

Dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem placków tortilli. Tym razem ze słonym oscypkiem, podpieczonym boczkiem oraz kwaśnym ogórkiem, a dla słodyczy odrobina suszonej żurawiny. Całość komponuje się naprawdę świetnie, choć nie ukrywam, że jest mocno słonawa. Dla przełamania tego smaku wykorzystałam też około 100 g sera gouda, ale wciąż to oscypek był dominujący. Myślę, że ilość oscypka można zredukować o połowę, a uzupełnić to większą ilością goudy czy mozzarelli.

  • 5 placków tortilli
  • 1 duży oscypek
  • 100 g sera gouda
  • 250-300 g boczku wędzonego w plastrach
  • 3 korniszony
  • garść suszonej żurawiny

Boczek kroimy na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.

Ogórki kroimy na plasterki.

Sery trzemy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą.

Na połowie tortilli wykładamy część sera, rozprowadzamy równo. Układamy plastry ogórka oraz podsmażony boczek, posypujemy niewielką ilością żurawiny. Całość przykrywamy kolejną porcją sera. Składamy placek na pół. Lekko dociskamy ręką.

Tortillę wykładamy na rozgrzaną, suchą patelnię grillową i podpiekamy tak kilka minut z obu stron. Podajemy na ciepło.