Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Pyszna kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami i wygląda apetycznie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony texanerin).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska
Składniki:
Spód:
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki kokosowej
120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Nadzienie:
2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml)
7 łyżek syropu z agawy
szczypta soli
50g mąki kukurydzianej
4 łyżki nasion chia
1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
kropla pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii
Wierzch:
płatki kokosowe do posypania lub wiórki kokosowe
około 300-400g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, kiwi)
bratki do ozdoby

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Spód:
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na spód i rozcierać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka (patrz FILM).

2. Masę kokosową przełożyć do formy na tarte o średnicy 25cm z wyjmowanym dnem, wyrównać i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż spód ładnie się przyrumieni (wiórki kokosowe szybko się pieką, więc proszę uważać, żeby nie przypalić).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
3. Jedną puszkę mleczka kokosowego przełożyć do rondelka, dodać syrop z agawy i zagotować.
Drugą puszkę mleczka przełożyć miski, dodać szczyptę soli, mąkę kukurydzianą, chia i krótko wymieszać mikserem.

4. Gotujące się mleczko zdjąć z ognia i dodać masę chia, wymieszać mikserem i postawić z powrotem na gazie cały czas mieszając, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia dodać olej i wanilię, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

5. Jeszcze trochę ciepłe nadzienie (letnie) wylać na spód tarty i wyrównać. Wierzch ozdobić płatkami kokosowymi i świeżymi owocami. Tarte wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem ozdobić bratkami.

Udanych wypieków :)

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Czekoladowy pudding chia

Pudding chia

Miseczka smoothie z jagodami i nasionami chia

Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia

10 komentarzy do “Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska”

  1. Zastygnie? Bo póki co jest dość rzadkie.. Ale minęło dopiero z 1,5 – 2 godziny. Mam nadzieję że do jutra będzie ok :-)

    Odpowiedz
  2. Tarta wygląda przepięknie.i bardzo apetycznie. Używałam wielokrotnie nasion chia przygotowując różne desery, ale nie pomyślałam, że można je wykorzystać jako dodatek do ciast.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz