Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)

5 0
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka gryczana:: 1 kubek 200g
Cukier trzcinowy:: 4 łyżki
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne:: 1 kubek 300ml
Mleczko kokosowe:: 3 łyżki
Nasiona chia:: 2 łyżki
Banan:: 2 sztuki
Opcjonalnie
Mango::
Wiórki kokosowe::

Nutritional information

Placek
Porcja
50
Kalorie
1.5g
Białko
0.8g
Tłuszcz
9.4g
Węgl.
1g
Błonnik

Nie bój się mąki bezglutenowej. Placuszki z mąki gryczanej wychodzą rewelacyjnie. Nie musisz mieć większych zdolności, żeby zrobić takie placki!

  • 30 min
  • Serves 20
  • Easy

Ingredients

  • Suche

  • Mokre

  • Opcjonalnie

Share

Placuszki z mąki gryczanej

Jedni nazwą to pancakes, drudzy placuszki z mąki gryczanej. Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ liczy się to, że są fenomenalne! Żadna nazwa im tego nie odbierze.

Jest wiele osób, które panicznie boją się mąk bezglutenowych. Ja również należałem do takich osób! Nie dziwię się, bo są to mąki cięższe w użyciu niż znana wszystkim mąka pszenna. Dużym atutem mąk bezglutenowych jest ich wyjątkowy smak i faktura gotowego dania. Gryczane placuszki wbrew moim obawom wyszły genialne. Na początku bałem się o to, że po prostu wyjdą zakalcowate lub co gorsza, przywrą do patelni i skończą w koszu. Na szczęście moje czarne wizje się nie sprawdziły, a ja mogłem się cieszyć ich smakiem.

Placuszki z mąki gryczanej / pancakes

Mam nadzieję, że po tym wstępie również nabrałeś ochoty na placuszki z mąki gryczanej i nie są dla Ciebie już takie groźne. Ja swoje podałem z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, ale świetnie sprawdzi się miód lub tradycyjnie… syrop klonowy.

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy to muszą być banany?

Do środka zamiast bananów możesz użyć również innych owoców. Świetnie sprawdzą się jabłka, borówki lub truskawki.

  • Co zamiast nasionek chia?

Jeśli nie masz nasionek chia, to nie koniec świata. Z powodzeniem możesz użyć siemienia lnianego lub innego roślinnego zamiennika jajek.

  • Jakie mleko roślinne?

Ja użyłem sojowego niesłodzonego. Myślę, że każde mleko roślinne się sprawdzi.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka gryczana:: 1 kubek 200g
Cukier trzcinowy:: 4 łyżki
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne:: 1 kubek 300ml
Mleczko kokosowe:: 3 łyżki
Nasiona chia:: 2 łyżki
Banan:: 2 sztuki
Opcjonalnie
Mango::
Wiórki kokosowe::

Wykonanie

1
Gotowe

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do szklanki wlej mleka roślinne i wsyp nasionka chia. Wymieszaj porządnie i odstaw do lodówki na 15 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie wyjmij szklankę z lodówki i ponownie porządnie wymieszaj. Wlej jej zawartość do miski i za pomocą trzepaczki lub blendera połącz składniki na jednolitą, gęstą masę. Dodaj pokrojonego w dużą kostkę banana i wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Jeżeli posiadasz dobrą patelnię, do której masz pewność, że placuszki nie przywrą, to smaż śmiało na suchej. Jeśli jednak obawiasz się o nie przywieralność patelni, to wysmaruj ją olejem i dopiero smaż.
Smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Komosa ryżowa po meksykańsku
previous
Komosa ryżowa po meksykańsku
naleśniki z komosy ryżowej
next
Naleśniki z komosy ryżowej
Komosa ryżowa po meksykańsku
previous
Komosa ryżowa po meksykańsku
naleśniki z komosy ryżowej
next
Naleśniki z komosy ryżowej
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz

Na jakiej patelni robi Pan te placuszki? (tak dokładniej)

Konrad Budzyk

Ja robiłem dokładnie na tej – http://www.blendman.pl/patelnia-tytanowa-woll-szafir-warto/. Nada się oczywiście każda, która ma powłokę „non-stick” w dobrym stanie 😉

Karolina

Takie rumiane placuszki zawsze tak pysznie wyglądają!
Może poza tematem – tu widzę mąkę gryczaną – zawsze mam problem z mąkami – jakiej użyć, jakie można używać zamiennie i ogólnie jak „działają”, jestem w tym zielona, a obecnie jest tyle mąk, że można się pogubić. Może jakiś post o tym w przyszłości? Albo ogólnie o zamiennikach różnych składników 🙂

Konrad Budzyk

Dzięki za uwagę 🙂
O to może być fajny temat. Zamienniki jajek, artykuł o mąkach… muszę pomyśleć. Dzięki za informację, że jest taka potrzeba 🙂

Miriam

ja zmieliłam kaszę gryczaną w młynku do kawy, zrobiłam takie placuszki na suchej teflonowej patelni , wyszły pyszne/ z jabłkiem w środku/

Wojtek

Bardzo fajny blog , jednak moja córka ma cukrzyce i bardzo ułatwi mi obliczenia gdy wartości odżywcze będziesz podawał na 100 gram gotowego produktu 🙂 Jeśli to możliwe
Pozdrawiam Wojtek

ELA

Uwielbiam je! Są przepyszne! Dziękuję za przepis 😊

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x