Zapiekanka makaronowa
z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g makaronu świderki
4-5 lasek ulubionej kiełbasy u mnie śląska
500 g pieczarek
kostka sera żótego około 300-350 g edamski lub gouda
1 cebula
1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia
Do sosu:
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
0,5 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej
szczypta soli i pieprzu

Składniki

  • Do sosu:

Opis dania

Udostępnij

Zapiekanki kwalifikuje się do dań jednogarnkowych, przygotowywanych w piekarniku. Jest to mieszanka makaronu, ryżu lub ziemniaków z innymi dodatkami, jak pieczarki, warzywa, mięso, sery i sosy. Do najpopularniejszych zapiekanek możemy z pewnością zaliczyć włoską lasagne – przygotowywaną ze specjalnego makaronu, z mielonym mięsem i sosem beszamelowym. Zapiekanki są znane pod różnymi postaciami, a pomysłów na łączenie ze sobą różnych składników naprawdę nie brakuje. Ja najczęściej przygotowuję zapiekankę z makaronu z kiełbasą, pieczarkami i serem, zalaną sosem na bazie majonezu i śmietany. Jest to bardzo fajne i dość szybkie danie, które warto zrobić na obiad.

Przygotowanie

1
Gotowe
30 minut

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w kostkę lub talarki, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać i drobno posiekać, dorzucić do smażącej się kiełbasy, dokładnie wymieszać. Smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zarumieni.

2
Gotowe

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki lub grubsze plastry. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do czasu całkowitego odparowania wody. Na koniec pieczarki doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie możemy zetrzeć na tarce żółty ser. Ja w przypadku zapiekanek preferuję grube oczka.

3
Gotowe

Przygotowanie sosu

Sos ma na celu uwydatnienie smaku zapiekanki i sprawi, że nie będzie ona sucha. Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu i śmietany, łyżeczkę koncentratu lub majonezu i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak, by nie było majonezowych grudek.

Do sporządzenia sosu możemy użyć śmietany zwykłej 18%.

4
Gotowe

Składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
Makaron-> kiełbasa-> pieczarki -> makaron-> sos-> ser.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 20-30 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na sos z kaczki
poprzedni
Sos z kaczki Kuchenny recykling
Makaron ze szpinakiem i serem
następny
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Skomentuj