Składniki
- 500 g makaronu świderki
- 4-5 lasek ulubionej kiełbasyu mnie śląska
- 500 g pieczarek
- kostka sera żótegookoło 300-350 g edamski lub gouda
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia
Do sosu:
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
- 0,5 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
Opis dania
Zapiekanki kwalifikuje się do dań jednogarnkowych, przygotowywanych w piekarniku. Jest to mieszanka makaronu, ryżu lub ziemniaków z innymi dodatkami, jak pieczarki, warzywa, mięso, sery i sosy. Do najpopularniejszych zapiekanek możemy z pewnością zaliczyć włoską lasagne – przygotowywaną ze specjalnego makaronu, z mielonym mięsem i sosem beszamelowym. Zapiekanki są znane pod różnymi postaciami, a pomysłów na łączenie ze sobą różnych składników naprawdę nie brakuje. Ja najczęściej przygotowuję zapiekankę z makaronu z kiełbasą, pieczarkami i serem, zalaną sosem na bazie majonezu i śmietany. Jest to bardzo fajne i dość szybkie danie, które warto zrobić na obiad.
Przygotowanie
1 Gotowe 30 minut | Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w kostkę lub talarki, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać i drobno posiekać, dorzucić do smażącej się kiełbasy, dokładnie wymieszać. Smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zarumieni. |
2 Gotowe | Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki lub grubsze plastry. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do czasu całkowitego odparowania wody. Na koniec pieczarki doprawić solą i pieprzem. |
3 Gotowe | Przygotowanie sosuSos ma na celu uwydatnienie smaku zapiekanki i sprawi, że nie będzie ona sucha. Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu i śmietany, łyżeczkę koncentratu lub majonezu i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak, by nie było majonezowych grudek. Do sporządzenia sosu możemy użyć śmietany zwykłej 18%. |
4 Gotowe |