wtorek, 21 marca 2017

Drożdżowy wieniec ze szpinakiem

Czy lubicie szpinak tak jak ja? Jeżeli tak to mam dla Was kolejny przepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka




Składniki:
Ciasto:

500 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 jajko
1,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju roslinnego
1 duzy zabek czosnku
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Farsz:
300 g ricotty
300 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:
  1. Robimy zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy.
  2. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania.
  3. Do patelni z niewielka ilością oliwy z oliwek przekładamy posiekaną cebulkę i czosnek, dusimy chwilę pod przykryciem potem dodajemy rozmrożony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy.
  4. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę.
  6. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce (powstanie rodzaj wieńca), potem nacinamy ostrym nożem jego brzeg.
  7. Całość odstawiamy do ponownego wyrastania na 1/2 godz.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 min.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...