wtorek, 21 marca 2017

Obwarzanki z czarnym sezamem

We wtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować ten przepis. 



SKŁADNIKI:
½ kg mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
50g masła,
300ml ciepłego mleka,
szczypta soli,
1 łyżka czarnego sezamu MAKAR,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokruszone drożdże rozcieram z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto.
3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek. 
4. Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnym sezamem. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.


Do przygotowania obwarzanków wykorzystałam czarny sezam, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Czarny sezam to doskonały dodatek do wielu dań i wypieków. Produkt jest wart polecenia i zakupu. 



2 komentarze: