Sałatka z ogórkiem, awokado i fetą

Był taki okres, że razem z Mężem zajadaliśmy się tego typu sałatkami w ramach drugiego śniadania w pracy. Sos pozostawał ten sam, podobnie jak mix sałat, zmieniały się jedynie dodatki. Jedną z tych sałatek była właśnie ta, z ogórkiem, awokado i fetą. Po kilku miesiącach jedzenia sałat na drugie śniadanie,  serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale.

  • mix sałat
  • 1 ogórek tzw wąż
  • 1 op. sera feta (względnie favita)
  • 1 duże dojrzałe awokado (lub 2 mniejsze)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka-kilkanaście kropel maggi
  • sól, pieprz

Sałatę przekładamy do miski. Ogórka kroimy razem ze skórką na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Następnie nacinamy nożem tworząc krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy w kostkę.

Oliwę z oliwek przelewamy do szklanki, dodajemy ocet jabłkowy, miód oraz maggi. Dodajemy odrobinę wrzącej wody i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.