Pesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Pesto ma wiele rodzajów – w zależności od naszego gustu powstają coraz to nowe gatunki. Poniżej znajdziesz przepis na intensywnie zielone pesto – spróbuj koniecznie.
Czego potrzebujesz?
- Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- mała szalotka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- nać pietruszki,
- garść posiekanego np. jarmużu,
- świeży posiekany estragon – 3 łyżki,
- posiekany szczypiorek,
- kilka listków bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzuć do blendera. Dodaj posiekaną szalotkę i połącz z czosnkiem.
- Dorzuć świeże zioła (pietruszka, jarmuż, estragon, szczypior i bazylię). Zioła powinny się dobrze posiekać.
- Przy włączonym blenderze powoli dolewaj oliwy. Miksuj do momentu idealnego połączenia się ziół z resztą składników. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowane pesto możesz urozmaicać i zmieniać składniki. Pasta idealnie nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek, ryb i mięs.