Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się miękkimi i oczyszczonymi z bakterii. Na czym dokładnie polega blanszowanie i jak długo blanszować poszczególne warzywa? O tym możesz przeczytać w poniższym poradniku.
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej ulubione warzywa. W zależności od rodzaju warzyw, gotuj przez czas określony poniżej:
- 1 minuta – cebula, szpinak.
- 1-3 minuty – kalafior, brokuł, bób.
- 2 minuty – cukinia, brukselka, pieczarki.
- Po upływie tego czasu przełóż warzywka do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Warzywa mocz nie dłużej niż 2-3 minuty. Szokowe schłodzenie spowoduje, że warzywa nie będą się dogotowywać.
- Po schłodzeniu przełóż warzywa na ręcznik papierowy w celu wysuszenia.
WSKAZÓWKA: Jeśli blanszujemy warzywa na parze, proces poddawania ich obróbce cieplnej trwa tutaj o 1,5 raza dłużej niż w przypadku wrzątku.
Warzywa w większości blanszujemy od 2-4 minut.
Do blanszowania pieczarek użyj wody z dodatkiem soku z cytryny. W przypadku pieczarek i innych grzybów, lepiej sprawdzi się blanszowanie na parze. 🙂