risotto

 

 

 

O tej porze roku chętnie sięgam po białą kiełbasę, przygotowując z niej różne dania np zupy, zapiekanki, dania na parze.

Risotto, które dzisiaj pokazuję gotuję z kaszy orkiszowej całej, z cebulą, czosnkiem, marchewką i aromatycznym bulionem.

Orkiszowe risotto to danie jednogarnkowe, proste do przygotowania, sycące i smaczne.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA ORKISZOWE RISOTTO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ:



Składniki na orkiszowe risotto z biała kiełbasą:

200g kaszy orkiszowej

4 małe pętka białej kiełbasy

1,2l bulionu warzywnego lub rosołu

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 marchewka

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

 

 

Jak zrobić orkiszowe risotto z biała kiełbasą:

Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Kiełbasę kroimy w plastry, przesmażamy z cebulą.

Marchewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli razem z kaszą, przesmażamy wszystko minutę.

Wlewamy bulion, tak by przykrył składniki, mieszamy i gotujemy.

Kiedy kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejne porcje. Gotujemy w ten sposób aż kasza będzie miękka.

Wyłączamy grzanie, dodajemy masło. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.

 

 

 

risotto