Obok gazpacho i paelli, tortilla española lub też tortilla de patatas to najsławniejsza hiszpańska potrawa. Na Półwyspie Iberyjskim jedzona na lunch lub jako tapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę na pikniku czy finger food na przyjęciu. Jest przepyszna i wszechstronna, a w gruncie rzeczy to tylko 3 składniki – ziemniaki, cebula i jajka :)
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami podstawowym przepisem na tortillę de patatas oraz jego odmianą z dodatkiem czosnku i szpinaku nazywaną tortilla de espinacas. Do hiszpańskiego omletu możecie oczywiście dodać różne inne dodatki i zwyczajnie czyścić przy jego pomocy lodówkę. Zresztą w samej Hiszpanii można spotkać niezliczone wersje tego dania.
Choć i ja czasem przygotowuję przypominający tortillę omlet z gotowanymi ziemniakami pozostałymi z obiadu, to tradycyjną tortillę de patatas robimy z surowymi ziemniakami smażonymi do miękkości. Trzeba pokroić je na cienkie plasterki (polecam mandolinę) lub niedużą kostkę, wtedy usmażą się zdecydowanie szybciej. Ziemniaki smażymy na głębokim oleju. Ta szklanka oliwy podana w przepisie to nie jest błąd. Po pierwsze tego wymaga tradycja – spotkałam się z przepisami wymagającymi użycia nawet litra oliwy! Po drugie taka porcja surowych ziemniaków zwyczajnie nie usmaży się na małej ilości tłuszczu.
Chyba nie trzeba dodawać, że ziemniaki i cebula usmażone na takiej ilości oliwy smakują wybornie i według mnie mają duży wpływ na ostateczną smakowitość tradycyjnego hiszpańskiego omletu. Jeżeli jednak chcielibyście odchudzić to danie, to sięgnijcie po ugotowane ziemniaki lub wykorzystajcie ten przepis na tortillę z piekarnika.
Jak zrobić tradycyjną hiszpańską tortillę de patatas?
Składniki / na patelnię 24-26 cm:
- 5 średnich ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- szklanka oliwy
- 5 jajek
Przygotowanie tortilli de patatas:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Ja moje ziemniaki pokroiłam mandoliną. Delikatnie oprósz ziemniaki solą, to zapewni ich właściwe doprawienie. Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią ziemniaki. Smaż przez 10 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu i dbając o to, aby ziemniaki się nie posklejały. Teraz dodaj cebulę i smaż z ziemniakami przez kolejne 10 minut. Gotowe ziemniaki powinny być usmażone (niesurowe), a cebula zeszklona. W międzyczasie wbij jajka do miski i roztrzep ze szczyptą soli.
- Odcedź ziemniaki i cebulę z oliwy przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż do czystej miski. Zlej oliwę z patelni (wykorzystaj do innego smażenia) pozostawiając ok. 2 łyżki na patelni. Odczekaj chwilę zanim dodasz jajka do ziemniaków, aby jajka się nie ścięły.
- Patelnię postaw z powrotem na gazie i dobrze rozgrzej. Wlej roztrzepane jajka do ziemniaków i cebuli i dobrze wymieszaj. Wlej masę na patelnię, następnie kilkakrotnie przesuń drewnianą łyżka po dnie patelni, aby upewnić się, że jajka spłyną na dno. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię przykrywką i smaż tortillę, aż będzie prawie ścięta od góry. Dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby upewnić się, że tortilla oderwie się od jej dna.
- Teraz czas na odwrócenie tortilli! Nakryj patelnię dużym talerzem, następnie odwróć patelnię tak, aby tortilla znalazła się na talerzu zrumienioną stroną u góry. Zsuń tortillę z talerza z powrotem na patelnię. Postaw na kuchenkę i podgrzewaj jeszcze chwilę (wystarczy minutka), aż tortilla będzie całkowicie ścięta. Zsuń na talerz i pokrój na trójkąty. Tortilla jest smaczna zarówna na ciepło, jak i na zimno.
Wskazówki:
Jak zrobić tortillę ze szpinakiem?
Na tortillę ze szpinakiem potrzebujesz 4 średnich ziemniaków, 1 cebuli, 150 g świeżego szpinaku, ząbka czosnku, soli i 5 jajek. Sposób przygotowania jest identyczny jak opisany powyżej. Po usmażeniu ziemniaków i cebuli przełóż je do miski, na patelni pozostaw łyżkę oliwy i usmaż na niej posiekany czosnek oraz liście szpinaku aż zwiędną. Przełóż do ziemniaków, zmieszaj z roztrzepanymi jajkami i usmaż tortillę.