Hiszpańska tortilla de patatas – tradycyjna i ze szpinakiem

przez Zuzanna
Hiszpańska tortilla de patatas – tradycyjna i ze szpinakiem

Obok gazpacho i paelli, tortilla española lub też tortilla de patatas to najsławniejsza hiszpańska potrawa. Na Półwyspie Iberyjskim jedzona na lunch lub jako tapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę na pikniku czy finger food na przyjęciu. Jest przepyszna i wszechstronna, a w gruncie rzeczy to tylko 3 składniki – ziemniaki, cebula i jajka :) 

W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami podstawowym przepisem na tortillę de patatas oraz jego odmianą z dodatkiem czosnku i szpinaku nazywaną tortilla de espinacas. Do hiszpańskiego omletu możecie oczywiście dodać różne inne dodatki i zwyczajnie czyścić przy jego pomocy lodówkę. Zresztą w samej Hiszpanii można spotkać niezliczone wersje tego dania.

Choć i ja czasem przygotowuję przypominający tortillę omlet z gotowanymi ziemniakami pozostałymi z obiadu, to tradycyjną tortillę de patatas robimy z surowymi ziemniakami smażonymi do miękkości. Trzeba pokroić je na cienkie plasterki (polecam mandolinę) lub niedużą kostkę, wtedy usmażą się zdecydowanie szybciej. Ziemniaki smażymy na głębokim oleju. Ta szklanka oliwy podana w przepisie to nie jest błąd. Po pierwsze tego wymaga tradycja – spotkałam się z przepisami wymagającymi użycia nawet litra oliwy! Po drugie taka porcja surowych ziemniaków zwyczajnie nie usmaży się na małej ilości tłuszczu.

Chyba nie trzeba dodawać, że ziemniaki i cebula usmażone na takiej ilości oliwy smakują wybornie i według mnie mają duży wpływ na ostateczną smakowitość tradycyjnego hiszpańskiego omletu. Jeżeli jednak chcielibyście odchudzić to danie, to sięgnijcie po ugotowane ziemniaki lub wykorzystajcie ten przepis na tortillę z piekarnika.

Hiszpańska tortilla de patatas - tradycyjna i ze szpinakiem

 

Jak zrobić tradycyjną hiszpańską tortillę de patatas?

 

Składniki / na patelnię 24-26 cm:

  • 5 średnich ziemniaków
  • sól
  • 1 cebula
  • szklanka oliwy
  • 5 jajek

 

Przygotowanie tortilli de patatas:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Ja moje ziemniaki pokroiłam mandoliną. Delikatnie oprósz ziemniaki solą, to zapewni ich właściwe doprawienie. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią ziemniaki. Smaż przez 10 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu i dbając o to, aby ziemniaki się nie posklejały. Teraz dodaj cebulę i smaż z ziemniakami przez kolejne 10 minut. Gotowe ziemniaki powinny być usmażone (niesurowe), a cebula zeszklona. W międzyczasie wbij jajka do miski i roztrzep ze szczyptą soli.
  3. Odcedź ziemniaki i cebulę z oliwy przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż do czystej miski. Zlej oliwę z patelni (wykorzystaj do innego smażenia) pozostawiając ok. 2 łyżki na patelni. Odczekaj chwilę zanim dodasz jajka do ziemniaków, aby jajka się nie ścięły.
  4. Patelnię postaw z powrotem na gazie i dobrze rozgrzej. Wlej roztrzepane jajka do ziemniaków i cebuli i dobrze wymieszaj. Wlej masę na patelnię, następnie kilkakrotnie przesuń drewnianą łyżka po dnie patelni, aby upewnić się, że jajka spłyną na dno. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię przykrywką i smaż tortillę, aż będzie prawie ścięta od góry. Dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby upewnić się, że tortilla oderwie się od jej dna.
  5. Teraz czas na odwrócenie tortilli! Nakryj patelnię dużym talerzem, następnie odwróć patelnię tak, aby tortilla znalazła się na talerzu zrumienioną stroną u góry. Zsuń tortillę z talerza z powrotem na patelnię. Postaw na kuchenkę i podgrzewaj jeszcze chwilę (wystarczy minutka), aż tortilla będzie całkowicie ścięta. Zsuń na talerz i pokrój na trójkąty. Tortilla jest smaczna zarówna na ciepło, jak i na zimno.

Wskazówki:

Nie chcesz używać tyle oliwy? To zrób toritllę z ugotowanych ziemniaków. Mogą być nawet takie z obiadu. Ugotowanych ziemniaków nie trzeba tak długo smażyć. Wlej na patelnię 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę, a ziemniaki obsmaż na złoto.
Hiszpańska tortilla de patatas - tradycyjna i ze szpinakiem

Jak zrobić tortillę ze szpinakiem?
Na tortillę ze szpinakiem potrzebujesz 4 średnich ziemniaków, 1 cebuli, 150 g świeżego szpinaku, ząbka czosnku, soli i 5 jajek. Sposób przygotowania jest identyczny jak opisany powyżej. Po usmażeniu ziemniaków i cebuli przełóż je do miski, na patelni pozostaw łyżkę oliwy i usmaż na niej posiekany czosnek oraz liście szpinaku aż zwiędną. Przełóż do ziemniaków, zmieszaj z roztrzepanymi jajkami i usmaż tortillę.

Podobne wpisy